Suzanne Duijndam - Blog - Freelance illustreren en meer
1815
page-template,page-template-blog-centered,page-template-blog-centered-php,page,page-id-1815,qode-social-login-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,elementor-default,elementor-kit-23349

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator type=”transparent” position=”center” up=”49″ down=”0″][/vc_column][/vc_row]

Geboortekaartje met boerderijdieren

Geboortekaartje voor Nienke

Een van de allereerste opdrachten die ik mocht doen was het geboortekaartje maken voor Nienke, prachtige dochter van Peter en Annemarije. De vraag was of ik iets met beestjes kon maken en dan bij voorkeur boerderijdieren. Tuurlijk kan ik dat!

Schetsen van het geboortekaartje

De basis van elk kaartje is schetsen! Omdat ik nogal blij word van dieren (mijn favoriete onderwerp om te tekenen :’-)), heb ik meerdere schetsen gemaakt waarvan een uiteindelijk een de voorkeur had. We besloten voor twee tekeningen te gaan, eentje op de voorkant van de kaart en eentje op de binnenzijde.

Inkleuren van de schets

Toen de schets was gekozen heb ik de illustratie definitief op papier gezet, ik maak meestal de schets nog een keer helemaal opnieuw, zodat de vormen net at strakker zijn en zodat de potloodstrepen minimaal zijn. Potlood zie je al vrij snel door de waterverf heen. Toen ook de illustratie goedgekeurd was, ben ik doorgegaan naar de volgende stap:

Digitaal maken van het geboortekaartje

Meestal lever ik een eindproduct af, je krijgt daadwerkelijk het geboortekaartje thuisgestuurd zodat jij ze kunt verzenden. Daarom heb ik de illustratie digitaal gemaakt. Ik scan de tekening in en bewerk deze zodat deze geschikt is voor drukwerk. Bewerken bestaat uit het verwijderen van de achtergrond, verwijderen van vlekjes en wegwerken van wat foutjes. Daarna maak ik de kaart op met de teksten die Annemarije en Peter naar me hebben gestuurd. Met roepnaam Hendrik, want geslacht en naam mocht nog niemand weten!

schaapje in waterverf voor het geboortekaartje van Nienke

Wachten geblazen!

Helemaal afwerken kan natuurlijk pas zodra de baby is geboren. Op 29 maart 2019 is Nienke geboren! Ik ga dan zo snel mogelijk aan de slag om de laatste gegevens toe te voegen aan de kaart, de naam, geboortedatum en het gewicht bijvoorbeeld. Eenmaal klaar, dan stuur ik het ontwerp op naar de drukker.

Geboortekaartje voor Nienke

Uiteindelijk hebben we gekozen om vier dieren te gebruiken, een koe, varken en een kip op de voorkant van de kaart en een schaapje op de binnenkant van de kaart. Omdat Annemarije en Peter het geslacht niet wisten (zo spannend!) hebben we gekozen om de kleuren neutraal te houden, met een groene accentkleur.

Geboortekaartje voor Nienke

Geboortekaartje

Dit vonden Peter en Annemarije van de kaart:

De kaarten zijn heel erg leuk geworden, we hebben veel leuke reacties gekregen!

Continue Reading

Inktober 2018

Elke dag een inkttekening. Oktober is bij artiesten, kunstenaars, illustratoren en tekenaars bekend als Inktober, een maand die in het teken staat van elke dag een inkttekening! 31 dagen, 31 tekeningen. Wereldwijd doen er jaarlijks duizenden artiesten mee, net als ik!

Oktober 2018 was de tweede keer dat ik meedeed aan inktober, en het is gelukt! Elke dag van de maand oktober heb ik een tekening gemaakt met inkt en/of pen. Soms met een beetje kleur, meestal zwart wit: zoals ik het liefst teken met inkt.

Een maand voor start wordt de lijst met onderwerpen bekend gemaakt. Het is niet verplicht deze lijst te volgen, maar doordat het onderwerpen zijn die je zelf niet zo snel zou kiezen, word je extra uitgedaagd! Zo had ik nooit gedacht een oude stoomtrein te tekenen, of te moeten zoeken naar een onderwerp voor het thema ‘Expensive’. In dit blog deel ik 6 tekenen van de in totaal 31 die ik maakte voor Inktober. Op naar volgend jaar!

Een van de leukste tekeningen om te maken was dit hart! Het thema van die dag was ‘Breakable’, en niets zo breekbaar als een hart.

Raaf

Mijn eerste poging tot geometrisch tekenen! Deze raaf had als thema ‘Angular’: Hoekig!

Oldtimer trein

Het thema van deze dag was ‘jolted’, een van de moeilijkste onderwerpen van Inktober om daar een illustratie bij te verzinnen. Na lang nadenken werd het uiteindelijk deze trein. Iets wat ik niet snel zelf zou kiezen om te tekenen. Dat is ook het leuke aan Inktober, het daagt je uit andere onderwerpen dan normaal te kiezen.

Steampunk klok

Steampunk! Vorig jaar maakte ik ook een tekening in Steampunk, het begint inmiddels een traditie te worden. Op dag 14 van Inktober was het onderwerp ‘Clock’, waarvoor ik deze klok maakte.

Ridder - Inktober 2018

Als het thema ‘Knight’ is, dan maak je natuurlijk een ridder!

Huia vogel

Het thema van dag 22 was ‘Expensive’. Dan is een vogel niet perse het eerste waar je aan denkt. Dit is een Huia vogel, een uitgestorven vogel waarvan de veren heel erg zeldzaam zijn. daarom werd er eens een veer van de Huia verkocht voor = 10.000 dollar!

Dat waren ze voor nu! Benieuwd naar al mijn Inktober tekeningen, volg me dan op Instagram.

Continue Reading